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Registros recuperados : 294 | |
7. | | CHAIB-FERREIRA, A.; VIEIRA, E. A.; FIALHO, J. de F. Estratégia para a geração de uma coleção nuclear do banco regional de germoplasma de mandioca do Cerrado In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 25-26. (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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12. | | FIALHO, J. de F.; VIEIRA, E. A. (ed.). Mandioca no cerrado: orientações técnicas. 2. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 203 p. Autores: Camila Ferreira Lobo, CNPq; Charles Martins de Oliveira, CPAC; Eduardo Alano Vieira, CPAC; Francisco Duarte Fernandes, CPAC; José de Ribamar Nazareno dos Anjos, CPAC; Josefino de Freitas Fialho, CPAC; Jozeneida Lúcia Pimenta de... Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | | VIEIRA, E. A.; FIALHO, J. de F.; SILVA, M. S. Estado da arte e estratégias do melhoramento participativo: o exemplo da mandioca no Cerrado. In: FALEIRO, F. G.; FARIAS NETO, A. L. de; RIBEIRO JÚNIOR, W. Q. (Ed.). Pré-melhoramento, melhoramento e pós-melhoramento: estratégias e desafios. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. cap. 7, p. 107-124. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 294 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
18/04/2008 |
Data da última atualização: |
18/02/2013 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
FIALHO, J. de F.; VIEIRA, E. A.; SILVA, M. S. |
Afiliação: |
Josefino de Freitas Fialho, CPAC; Eduardo Alano Vieira, CPAC; Marília Santos Silva, CPAC. |
Título: |
Japonesinha: nova opção de mandioca de mesa para o Distrito Federal. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(Embrapa Cerrados. Comunicado Técnico, 137). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT: The cassava market within Distrito Federal (DF) presents potencial for expansion, for that reason, it is fundamental that the propagative material for planting (stem cuttings) presents genetic traits that confer high productivity to the crop, resistance against the main diseases and plagues and culinary qualities that fulfill the demands of the consumer market. In order to select varieties which combine the before mentioned interesting caracteristics for the producers and consumers of DF, we carried out experiments to evaluate table cassava type varieties at Núcleo Rural Jardim, DF (year 1999/2000), at an experimental area of Embrapa Cerrados located in the Municipy of Planaltina, DF (year 1999/2000), at Núcleo Rural Ponte Alta, DF (year 2002/2003) and at Brazlândia, DF (year 2003/2004). Among the evaluated varieties, if the parameters productivity, time necessary for cooking and colour of the pulp (which, in the case of DF, must be cream-colour or yellow due to market demands) are collectively considered, the variety Japonesinha / IAC 576-70 / BGMC 753 stands out as it combines high productivity of roots, moderate resistance to bacterial blight, good culinary quality (time necessary for cooking inferior to thirty minutes) and pulp of cream colour. Conclusively, this variety can be recommended to be cultivated at DF. |
Palavras-Chave: |
Cooking time; Cozimento; Cultura anual; Manihot esculenta Crantz; Maninhot esculenta; Root production sweet cassava. |
Thesagro: |
Cerrado; Cocção; Culinária; Mandioca; Rendimento; Variedade. |
Thesaurus NAL: |
annuals; cassava; foods; varieties; yields. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2010/28902/1/comtec-137.pdf
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Marc: |
LEADER 02287nam a2200361 a 4500 001 1569002 005 2013-02-18 008 2007 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aFIALHO, J. de F. 245 $aJaponesinha$bnova opção de mandioca de mesa para o Distrito Federal. 260 $aPlanaltina, DF: Embrapa Cerrados$c2007 300 $a4 p. 490 $a(Embrapa Cerrados. Comunicado Técnico, 137). 520 $aABSTRACT: The cassava market within Distrito Federal (DF) presents potencial for expansion, for that reason, it is fundamental that the propagative material for planting (stem cuttings) presents genetic traits that confer high productivity to the crop, resistance against the main diseases and plagues and culinary qualities that fulfill the demands of the consumer market. In order to select varieties which combine the before mentioned interesting caracteristics for the producers and consumers of DF, we carried out experiments to evaluate table cassava type varieties at Núcleo Rural Jardim, DF (year 1999/2000), at an experimental area of Embrapa Cerrados located in the Municipy of Planaltina, DF (year 1999/2000), at Núcleo Rural Ponte Alta, DF (year 2002/2003) and at Brazlândia, DF (year 2003/2004). Among the evaluated varieties, if the parameters productivity, time necessary for cooking and colour of the pulp (which, in the case of DF, must be cream-colour or yellow due to market demands) are collectively considered, the variety Japonesinha / IAC 576-70 / BGMC 753 stands out as it combines high productivity of roots, moderate resistance to bacterial blight, good culinary quality (time necessary for cooking inferior to thirty minutes) and pulp of cream colour. Conclusively, this variety can be recommended to be cultivated at DF. 650 $aannuals 650 $acassava 650 $afoods 650 $avarieties 650 $ayields 650 $aCerrado 650 $aCocção 650 $aCulinária 650 $aMandioca 650 $aRendimento 650 $aVariedade 653 $aCooking time 653 $aCozimento 653 $aCultura anual 653 $aManihot esculenta Crantz 653 $aManinhot esculenta 653 $aRoot production sweet cassava 700 1 $aVIEIRA, E. A. 700 1 $aSILVA, M. S.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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